Хто Такий Full-Stack Developer: Міфи та Реальність Eastern Peak

Тоді точно заціниш вебсервіс Book з великим вибором книжок. Студенти розробили сортування по категоріях і Вакансія Strong Middle Full Stack developer (Nest.js/React.js) зручну навігацію. Книжки можна додавати у вішліст, переглядати інфу про кожну з них у модальному вікні.

Ресурси для опанування професії

професія Full Stack developer

Раніше, до широкого розповсюдження інтернету, всі розробники були фулстеками. Застосунки та сайти були простими, тож фактично кожен міг розробити та вдосконалити продукт самотужки. Про позицію єдиного розробника у продукті, його навички, обов’язки та кар’єрний шлях розповідає Антон Пінкевич, Full Stack Team Lead у Universe, компанії з екосистеми Genesis.

Міф 1. FSD повинен знати всі мови програмування

Після проходження курсу ви зможете створювати проекти повністю від початку до кінця. Навчіться швидко запускати будь-який сайт чи веб-сервіс. Станете незамінними у будь-яких стартапах, особливо в продуктових компаніях, аутсорс компаніях, фріланс-проектах.

Трафік-менеджер: хто це такий, чим займається і як ним стати

професія Full Stack developer

Як бачиш, для такої роботи потрібно багато знати та вміти. Тому курс із Fullstack-розробки з нуля в GoIT триває 10 місяців. Але починати свій шлях розробника все ж варто з фронтенда – розробки призначеного для користувача інтерфейсу, його зовнішній (публічної) частини сайту в браузері. Це оптимальна відправна точка в IT, з якої починає переважна більшість. Однотипні завдання і не менш однотипні їх вирішення дуже швидко перетворюються на рутину, людина моментально втрачає інтерес до своєї справи, падає його продуктивність.

Middle Java Full Stack Developer

професія Full Stack developer

Ключове тут — знати основи системного адміністрування, Docker та Kubernetes для запуску застосунків, AWS MS чи Azure для хостингу застосунків. Система контролю версій допомагає відстежувати зміни у коді, повертатися до попередніх версій та працювати над кількома гілками розробки паралельно. HTML потрібен, щоб наповнити сторінку контентом, CSS — для того, щоб гарно її оформити. Ці два інструменти дозволяють спроєктувати все, що побачить користувач.

«Наприклад, у фінтех-продуктах фронтенд часто дуже простий, він може складатися з однієї адмінки. А от «під капотом» — складна інфраструктура, яку підтримують саме бекендери. Якщо це освітній продукт з акцентом на клієнтську частину, все навпаки. Бекенд тут можна легко закрити з допомогою BaaS (backend as a service), а от для фронтенду потрібен досвідчений фахівець», — пояснює Антон Пінкевич. «Моя кар’єра фулстек-розробника розвивалася в два етапи.

професія Full Stack developer

Full Stack разработчик мне подходит. С чего начать?

  • Використання буферів, потоків, файлів.
  • Бекенд тут можна легко закрити з допомогою BaaS (backend as a service), а от для фронтенду потрібен досвідчений фахівець», — пояснює Антон Пінкевич.
  • Скажімо, в Англії зарплата Full stack developer складає GBP3300-GBP5800 на місяць, що приблизно дорівнює $4300—$7600.
  • Також можливість вирішувати різноманітні технічні завдання дозволяє вам швидше розвиватися як спеціалісту.
  • Курс містить величезну кількість різнобічної інформації для зручності розбитої на блоки, після яких йде практичне завдання та іспит на закріплення навичок.
  • Також Fullstack Developer може зіткнутися з проблемами та помилками, які потрібно вирішити за допомогою тестування та налагодження коду.

Також варто пам’ятати, що Fullstack це не тільки про Web. Інтерфейси комунікації з користувачем можуть бути різні (Embdedded, IoT, Desktop, емейл, чат-бот, проста адмінка, тощо), іноді Web Frontend-у не потрібно взагалі. Хоч Web найчастіше й хочуть (з анімаціями і красивими переходами). Проте не всім потрібен варіант з (No)SQL + REST, а все решта на Frontend-і.

Дізнайся, хто такий Affiliate manager, чим він займається і чому ця професія популярна. Плюси, мінуси та перспективи кар’єри в партнерському маркетингу. Також Fullstack Developer може зіткнутися з проблемами та помилками, які потрібно вирішити за допомогою тестування та налагодження коду. До речі, в Wezom Академії ви можете не оплачувати кожен курс окремо, а вибрати пакет курсів. Так, за $ 9.99 в місяць у вас буде повний доступ до кожного з трьох перерахованих курсів.

Незалежно від обраного стека вам також потрібно вивчити основи веброзробки, включно з HTML, CSS та JavaScript, а також зрозуміти, як працюють бази даних і сервери. Це забезпечить основу, на якій ви зможете побудувати свою кар’єру. Full-stack Developer — універсальний веб-розробник, який поєднує у собі силу FrontEnd та BackEnd напрямків. Як і будь-яке інше, Full-stack ремесло має свої переваги та недоліки.

Ще один курс від Hongkong University of Science and Technology. Концетрцується на front-end та back-end, гібридній мобільній розробці, мультиплатформенним рішенням. Аналогічно — можна розпочати безкоштовно.

Аби стати FullStack JS, окрім упевненого володіння JavaScript, треба знання й фреймворків. Я раджу починати з Express, на старті його буде достатньо, а далі вже можна переходити на щось складніше, наприклад фреймворк Nest. Складні завдання та високе навантаження.

Проте, вже зараз є список технологій, які зобов’язаний знати і застосовувати такий фахівець. Пройшовши курс Full Stack, ви станете універсальним програмістом, який може з нуля розробити повноцінний IT-продукт. Ви опануєте відразу дві професії в одній — backend- та frontend-розробника. Навчіться однаково ефективно створювати інтерфейс користувача веб-проекту, логіку його роботи та внутрішню серверну частину. На біржах фрілансу замовники найчастіше шукають такого веб-спеціаліста, який зробить всю роботу самостійно без залучення додаткових розробників. Хто, як не Full-stack девелопер найкраще підійде на цю роль, маючи таку перевагу перед вузькоспеціалізованими побратимами?

Він розуміє SDLC та архітектуру, тому може вести проєкт повністю самостійно — від розробки інтерфейсу користувача до налаштування сервера та бази даних. Full-stack спеціалісту не потрібно синхронізувати роботу бекендера та фронтендера, адже він сам є 2 в 1. У Fullstack-розробників є великі можливості для кар’єрного зростання. Можна дорости до рівня Senior Fullstack Developer, а потім стати тимлідом або техлідом. Займатися тільки фронтендом або бекендом.

Та й самі прибуткові проекти сконцентровані в англомовному сегменті. Буває дуже складно подолати бажання взяти відразу кілька проектів, щоб заробити більше. В результаті не завжди вдається приділити достатньо уваги кожному з них, через що страждає якість.

Отже, обравши цей шлях, ви не залишитеся без роботи і зможете користуватися всіма благами, які дарує фрілансерство. Чесно скажу, мені ідея з об’єднанням у Full-stack девелоперів здається, з одного боку, не дуже вдалою, тому що фактично ми отримуємо “ні риба, ні м’ясо”. З іншого боку, ринок вимагає – отже, треба. Тому затребуваність у Full-stack девелоперів, за великим рахунком, трохи більша, ніж у чистих BackEnd або FrontEnd розробників.

ІТ-компанія Eastern Peak запрошує талановитих розробників, які готові приносити творчі рішення в наші проєкти. Якщо ви хочете стати частиною класної ІТ-команди, що творить майбутнє технологій, і реалізувати свій потенціал, відправляйте нам резюме — залюбки розглянемо. Ця професія вимагає глибокого розуміння як фронтенду, так і бекенду. Важливо не лише набувати знання, але й продовжувати вдосконалюватись. Успішними стають ті фахівці, хто готовий розвиватися разом з ним. Full-stack розробник працює в команді з іншими спеціалістами (тестувальниками, дизайнерами, ПМ тощо) та клієнтом.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/